Sabah 6 veya 7’de (belki daha erken veya daha geç) kalkıyorsunuz. Okul için hazırlanıyorsunuz. Gün boyu okuldasınız, beden eğitimi dersleri var, provalar kurslar derken yoruluyorsunuz. Akşama kadar aktifsiniz, dinlenmiyorsunuz. Belki siz hissetmezsiniz.
2 çeşit yorgunluk var. Birisi bedensel, diğeri zihinsel. Mümkün olduğunca ikisinin yorgunluğunu gidermemiz lazım. Diyelim ki bedensel yorgunluğu giderdik ama zihinsel yorgunluğu dikkate almadık, olmaz. Zihinsel yorgunluk sizin aklınız. Yani eğer ki okulda başarılı olmak isterseniz, zihinsel yorgunluğu da gidermeniz lazım.
Uykudan ödün verme anlamında kastetmek istediğim; bazı öğrenciler (mesela) gece vakti telefondur bilgisayardır kullanabilir. İşte bundan sakınmamız lazım. Gözlerimiz yorgun değil diye olayı dikkate almayalım. O yüzden zamanında annelerimiz bizden gündüz vakti uyumamızı ister. Her ne kadar yorgun olmadığımızı hissedersek hissedelim, fayda hem bedensel, hem de pek düşünmediğimiz zihinsel durumuna etki ediyor.
Yani demek istediğim, uyurken doğru dürüst uyuyalım. Uykunun hayatımızda önemi var. İlginç gerçek, günde 7 saatten az uyku, hayatta kalma süre tahminimizi (yaşımızı) düşürüyor. (Kaynak)
Tavsiyem:
- Eğer sabah derse çalışacaksanız veya ödevinizi bitirecekseniz akşam 9 gibi uyuyun.
- Sabah direk hazırlanıp okula gidecekseniz, en geç saat 11’e kadar uyumaya başlamalısınız.
En ideal uyku saatlerinin gece 9 ile 12 arası olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Muhlis Gursoy
Latest posts by Muhlis Gursoy (see all)
- OKUÇ Finali - 9 Ekim 2018
- #22 OKUÇ – Uykunuzdan Ödün Vermeyin! - 8 Ekim 2018
- #21 OKUÇ – Çevrenizdeki Her KiÅŸi Örnek KiÅŸi DeÄŸildir - 7 Ekim 2018