İngiltere’de bulunmus. 1644 yilina ait olan bu belgede ‘mothering day’ olarak aniliyor anneler günü. annelerin kutsalligindan cok ‘kilise ana’yi takdir etmek, kutlamak icin baslatilmis bir kurumdur ‘anneler günü’ bu anlamda.
sonradan bilindigi üzere yirminci yüzyilin baslarinda anna jarvis hanimefendinin sayesinde resmi bir gün olmustur anneler günü. ayrica almanya’da nasyonal sosyalizmin yükselisiyle, “kadin esittir ana” zihniyetine cok önem veren nazi’ler tarafindan benimsenmis ve yüceltilmis anneler günü; avrupa’ya daha cok yayilmasini saglamislar böylece.
ticari diyorlar, feminizm diyorlar, duygu sömürüsü diyorlar. ama güzel bir sey anneler günü. yilda bir kez erken kalkip annenin en cok sevdigi cicekleri toplayip, kahvalti masasini hazirlamaktir. ne azi, ne cogu.