Dünya’nın Güneş karşısında esas duruşa geçtiği, gece ve gündüzün birbirine Norveç’te dahi adil davrandığı, baharın müjdeleyicisi 21 Mart gününde, sanatın birleştirici gücünü Alaturka Türk Kadınları Korosu sayesinde bir kez daha hissettik. Geçtiğimiz Kasım ayında Norveç basınının da dikkatini çeken grup Vokaliz grubuyla beraber unutulmaz bir şov sergilemişti. [1] Dört ay aradan sonra, dinleyicilerine bir kez daha merhaba diyen Oslolu Alaturka Korosu “Det er jo fra min Kultur” yani “Bu da benim kültürüm” isimli Nevruz konseriyle yeni bir performansa imza attı. Alaturka ezgilerimizin yanında Azeri müziğini dinlemek de seyircileri memnun etti.
Oslo’daki Nevruz konserinin esas ev sahibinin Norveçli Azeri Gençlik Derneği olmasına karşın, etkinliğin açılış konuşması Norveç Büyükelçimiz Şafak Göktürk tarafından yapıldı. Kendisi de konuşmasında Azerbaycan ile Türkiye haklarının tek millet olduğunu yineledi. Bu sebeple, dün gece izlediğimiz konserin uluslararası bir organizasyon olduğunu söylemeye dilim varmıyor.
Şehir merkezindeki bir konsere gitmek ve sırtını sandalyeye dayayıp bir performansı izlemek oldukça kolay bir iş. Organizasyon tecrübesine sahip olmayan bir çoğumuz için sahnede sergilenen tüm meziyetler çocuk oyuncağı gibi gözükür. Örneğin, bir sinema filmindeki 10 saniyelik sahneyi cep telefonumuzla uğraşarak geçirebiliriz. Karşımıza hazır konmuş olan bir çalışma, sıradan seyircinin gözünde gayet olağan bir iş gibi gözükebilir. Halbuki o 10 saniyelik film karesini belki de 100 kişi günlerini vererek hazırlamıştır. Ama biz işin ardını düşünmeye gelince tembelleşiriz. Bu yüzden, sahnenin arkasındaki emeği eleştirirken bu ayrıntıları da göz önüne almakta büyük yarar var.
Konser esnasında organizasyonu hazırlayan hanımlarımızın emeği geldi gözlerimin önüne. Sürdürülebilir bir başarı grafiğiyle çalışmalarını sergilemeye devam ediyorlar. Ama hiçbirimiz “Oslo’daki erkekler nerede?” diye sormayı aklından geçirmiyor. Alaturka Türk Kadınları Korosu 22 üyesiyle 4 ay hazırlanıp bu konseri bizlere sundu, benzer bir dayanışmayı 22 erkek bir araya gelip sunabildi mi bu zamana dek? Benim aklıma 22 erkek denince ancak futbol müsabakası geliyor, ki bugün oynanacak Fenerbahçe-Beşiktaş maçında hepimiz bir araya gelip Emenike’yi konuşacağız. Lafa gelince cevval, atakan olan hep biziz değil mi?
Alaturka Türk Kadınları Korosunu çalışmalarından ötürü tebrik ediyorum ve Azeri-Türk-Norveçli dostluğunu pekiştirdiği için kendilerine teşekkür ediyorum.
Alkış diner, perde iner, takdir yazıda kalır.
Sercan Leylek / OSLO
Referanslar:
[1]: http://www.utrop.no/Nyheter/Kulturnytt/28079