Nasıl Daha Hızlı Öğrenilir ?
Nasıl Daha İyi Sınavlarda Başarılı Olunur ?
Aslında bir çok öğrencilerin ve insanların sorunu budur. Sınavlarda başarısızlık ve öğrendiklerini unutmaları. Bizde bugün bunun çözümünü açıklamaya çalışacağız. Bazı örnekler ile anlatacağım. Ve bu sıkıntılardan kurtulacağız.
Aslında unutmak diye bir şey yoktur, hatırlayamama vardır. Unutmak ve hatırlayamamanın arasındaki fark şudur ;
Unutmak öğrenilen bir şeyin akıldan çıkıp gitmesidir. Hatırlayamamak ise öğrenilen bir şeyin aklına o an gelmemesi. Evet deminde dediğim gibi unutmak diye bir şey yoktur, hatırlayamama vardır. Peki nasıl öğrendiklerimizi aklımızda tutabiliriz ?
Aslında bunun ile ilgili bir çok yol vardır, fakat biz farkında değiliz biraz derin düşünürsek ve birazda araştırırsak bunların çözümlerini bulabilmek çok basittir. İlk olarak öğrendiğimiz bir bilgiyi hatırlamamamızın sebebi öğrendiğimiz bilginin hayatımızdaki önemidir, bir bilginin hayatımızdaki önemi bizim beynimizdeki boyutunu belirler mesela konuşmayı öğrenmek bizim için çok önemlidir buda bizim beynimizde çok büyük bir boyuta sahiptir, bu yüzden konuşmayı her şeyden iyi biliriz. Mesela bir tekstilde çalışan insan elbise dikmeyi öğrenir ve o öğrendiği şey onun için çok önemlidir çünkü o onun hayatında büyük bir önemi vardır. İnsanlar bazı öğrendikleri bilgiyi kısa süre sonra hatırlayamazlar mesela okulda öğrendikleri bir konuyu bir hafta sonra hatırlayamazlar bu nedenle de sınavlarda iyi bir sonuç alamazlar. Yukarıda dediğim gibi unutmak diye bir şey yoktur hatırlayamamak vardır. Bizde bu düşünce ile yola çıkarak hatırlamanın yolunu bulacağız. Bir bilgi öğrendikten sonra tam bir saat içinde bir çok iş ile uğraşırız ve o öğrendiğimiz bilgiyi bir saat sonra hatırlayamayız.
Şimdi birazda olsa yapacağımız taktiğin mantığını anladık. Öğrendiğimiz bir bilgiyi hayatımıza geçirmemiz lazım mesela toplamayı nasıl hayatımıza geçirdiysek okulda öğrendiğimiz konulardı hayatımıza geçirmemiz lazım. Aslında beyin her şeyi hafızaya alır beynimize giren bir bilgi orda kalır, bizde o bilgi üzerinde durmadığımız için o bilgi bizim beynimizde boyutu küçülür ve çok çabuk hatırlayamayız. Dediğimiz gibi bir bilgiyi öğrendiğimizde hayatımıza geçirmeliyiz. Mesela bir öğrenci İngilizceyi çok zor öğrenir çünkü o öğrencinin beynine şu kodlanmıştır ‘Ya şimdi öğreniyoruz,ezberliyoruz da 2. dönemde bu benim bir işime yaramayacak zaten’ diye bir düşünceye kapılır ve bu nedenle de İngilizceyi çok zor öğreniriz fakat ulaştırma(Yurt dışı) işi ile uğraşanlar çok çabuk İngilizceyi öğrenirler çünkü o ulaştırma işi ile uğraşan kişi için İngilizce çok önemlidir geçim kaynağıdır bu yüzden o İngilizceyi çok çabuk öğrenir ve hep aklında kalır. Evet demin söylediğim gibi bir öğrencinin aklında İngilizce kötü anlamda kodlanmıştır bu sebeple de çabuk öğrenemez ve öğrendiği İngilizce dili hayatında çok küçük bir yeri kapsar ve bu yüzden de bu öğrendiği dil beyninde küçük bir yeri kapsar ve zamanla da daha da küçülür.
Bir diğer taktiğimiz ise şöyledir (Örnek) ; Bir normal insana iki ay önce ne yaptığını sorarsak tabi ki de hatırlamıyorum diyecektir. Fakat bir sporcuya sorarsak iki ay önce ne yaptın oda bize şöyle bir cevap verir ‘Kol kası için çalıştım’ diyecektir. Peki bunu nasıl hatırlıyorsun diye sorarsak oda bize kendi yazdığı spor programını bize delil olarak gösterecektir. Bizde bu mantık ile öğrendiğimiz bir bilgiyi bir program olarak yazacağız ve her gün sadece o programı beş dakika okursak çok çabuk aklımızda kalacaktır, bunun ile çok güzel bir örnek verelim.
Mesela bir öğrenci ders programına her gün en az birkaç dakika bakar ve nerede ise bir hafta sonra tamamen o program aklında kalır, işte bunun sebebi ise bu programı her gün adım adım aklına getirmesi ve adım adım aklına getirdiği içinde beyninde bunun boyutu aşırı derecede hızlı bir şekilde büyür ve hayatına alır. Bizde öğrendiğimiz bir bilgiyi sadece gözden geçirerek hayatımıza geçirebiliriz, tabi bu zamanla gelişecektir ve zamanla sadece bir iki kez okuduktan sonra çabucak hayatına geçirerek o bilgiyi beyninde büyük bir boyuta ulaşır.
Bir diğer taktiğimiz ise sınavlar ile ilgili. Her gün okulda dersleri dinleriz eve gittiğimizde ise çalışmaya gerek de yoktur aslında sınavdan iki gün önce tekrar yaparak bir sınava sadece bir veya iki saat çalışarak sınavlarda da başarılı oluruz. Tabi bu üç tekniği de uygularsak çok daha iyi bir yere gelebiliriz.
Yazar : Şahin Erkarslan