Cadılar…Küçüklüğümüzde masallarda adına sıkça rastladığımız doğaüstü canlılar. Adları genellikle kötülükle bağdaşmış, çirkin yüzlerle tasvir edilen büyücüler. Genelde bilinenler bu kadar. Peki ya, gerçekte cadılar nasıldır? Cadılar, mitolojide büyücülükle yakından ilişkilendirilen varlıklardır. Varlıkları kanıtlanmamıştır. Lâkin mistisizm ve metafizikle ilgilenen çoğu insan gerçekte cadıların var olduğuna inanır. Hatta kimi insanlar cadılığı bir din olarak kabul eder .Bu dinin amacı, aslında cadıların amacı da diyebiliriz, mutlak zenginliğe ulaşmaktır. Tahmin edeceğiniz gibi amaçlarına ulaşmak için başka canlılara zarar verirler. Topluluk olarak yaşayan kadın gruplarından oluşur. Ana kraliçe denilen bir baş cadıları da vardır. Bu dini Şamanizm’in modernize olmuş hâline de benzetebiliriz. Cadılar hakkında genel bir bilgiye sahip olduğunuza göre sizi cadılar dünyasına küçük bir gezintiye çıkartabiliriz. Keyifli okumalar!
1.Cadı Avı
İsminden de anlaşılacağı üzere cadı olduğu düşünülen insanların yakalanması ve yargılanmadan yakılmasıdır. Büyük çoğunluğu yoksul yaşlı kadınlardır. Kadınlardır, çünkü cadılık 15. 16. yüzyılda Avrupa’da dul kadınların yaşaması için yaptığı bir işti. Aynı zamanda, kadınların meselelerini kavga ederek değil de lânet okuyarak yaptığı için ve lânet okumanın cadılıkla ilişkilendirildiği için yoksul kadınlar cadı olarak yaftalanırdı. Cadılık ilk İngiltere’de Cadılık Kanununda yapılan değişiklikle büyü yapabildiğini, kayıp eşyaları bulacağını iddia etmek suç hâline getirildi. Bunu diğer Avrupa devletleri takip etti. Günümüzde cadı avlarına halen Afrika toplumlarında, Hindistan’da rastlanır. Suudi Arabistan ve Kamerun yasalarında halen cadılıkla ilgili maddeler vardır.
2.Salem Cadı Mahkemeleri
Salem cadı mahkemeleri, Massachusetts’te kurulan cadı olduğu iddia edilen toplulukların yargılandığı yerel mahkemelerdi. Kimileri tutuklanmış ve hapse atılmış kimileri ise mahkeme sonucu ölüme mahkûm edilmiştir. Kayıtlara göre 29 kişi idamla yargılanmış ve bir kişide yalvarmayı reddettiğinden dolayı kayalar arında ezilerek idam edilmiştir. Mahkemelerin ortaya çıkışı Salem Köyü’nde birkaç küçük kızın ruhsal bozukluklarından kaynaklanıyordu. Köydeki doktor ise vücutlarında herhangi bir fiziksel bulgu bulamamıştı. Ardından bu tür rahatsızlığın köyün diğer kızlarına da yayılması dikkat çekti. Köydeki vaizin şikayetleri ile ve Püritanların görünmez dünyayı görünür saymalarına dayandırılarak bu mahkemeler ortaya çıktı. Zamanla diğer köylere ve şehirlere yayıldı. Yargılanan insanların çoğu farklı etnik kökenlere dayandığından dışlanmadan da kaynaklanabiliyordu.
3.Cadı Pastası
Pasta deyince akla süslü şekerlemeler, kremalar gelir. Ama bu pasta öyle değil. Üstelik insanların yemesi için de değil. Orta Çağ Avrupası’nda ve kolonilerinde başlayan bir olgu. Kimin cadı olduğunu anlamak için. Bu yöntem Cadı Mahkemeleri kurulmadan önce tercih edilen bir yöntem. Cadı olduğu düşünülen kişinin idrarından ve çavdar kullanılarak yapılan bir nevi ekmekti. Ekmek yapılır ve köpeklere yedirtilirdi. Eğer köpek delice havlayıp, etrafa saldırmaya başlıyorsa o kişinin cadı olduğuna inanılır, yakılırdı. Fakat bu olgunun yalanlanması çok geç sürmedi. Zaten aklın kabul etmesi zor bir olaydı. Daha sonra bu delirmenin nedeninin ekmeğin içeriğinden kaynaklandığı belirtildi. Cadı pastası da tarihe en ilginç ekmek olarak kaydedildi.
4.Cadı Altarı
Cadıların olmazsa olmazlarındandır altar. Cadılığa başlayan her kişinin öncelikle bir altar yapması gerekir. Altar kelime manasıyla düz zemine sahip olan eşyadır. Bir kaya da olabilir, bir sehpa da. Önemli olan altarın kuşanması yani süslenmesidir. Cadılar için diğer önemli olan enerjidir ve bu yüzden altar çeşitli enerji veren taşlarla, tütsülerle süslenmelidir. Genelde sağ tarafta gümüş renkli mum bulunur. Tanrısal Işığı sembolize eder. Sol tarafta Tanrıyı sembolize eden siyah mum bulunur. Diğer renklerdeki mumlar, semboller yapılacak çalışmaya göre yerleştirilir. Diğer konulan eşyalar 4 elementi temsil eder ve rastgele altara yerleştirilir. Altarın üzerinde sadece cadılığı yapan kişinin enerjisi bulunmalıdır. Bu yüzden altarın sadece ritüel zamanında kurulması tavsiye edilir.
5.Kutsanma Ritüeli
Buraya kadar cadılar için genel kavramlardan olaylardan bahsetmişken en önemli ritüellerini anlatmamak olmazdı. Altar için kutsanma çok önemlidir. Kutsanma sayesinde Tanrı, Tanrıça ’ya o cismin onlara adandığını ve onların cismi kullanılabileceklerini belirtir. Zor ve uzun bir ritüel değildir. Öncelikle 4 elementi temsil eden cisimler hazırlanır. İki adet Tanrı ve Tanrıça ’yı temsil eden mum, küçük bir kap içerisine temiz toprak, kırmızı mum ve küçük bir kap içerisinde temiz su. Daha sonra sırasıyla maddeler avuç içine alınarak diz çökme hâlinde iken, bazı cümleler söyleyerek kutsanır.
6.Gölgeler Kitabı (BOS)
Book of Shadows olarak isimlendirildiğinden BOS da denilebilir. Her cadı için kendisinin kutsal kitabı diyebiliriz. Lakin en önemli farkı cadının kendisi için yazmasıdır. Cadılar yalnız veya grup olarak (aile içi) yaşadıklarından, bazı kitaplar nesilden nesile aktarılır. Yalnız cadılarda, cadının sadece kendisi bu kitabı kullanır, öldükten sonra ise bu kitap yakılır. Cadılar için enerji kutsal olarak sayıldığından kitap sakin, huzurlu zamanlarda yazılır. Yazılırken bir mum ve tütsü yakılır. Estetik çok önemli olduğundan kitabın sayfaları kurutulmuş bitkiler, kartlar ile süslenir. Kitapta ise büyü yöntemleri dışında vecizeler, şiirler, rune notları, semboller ve bunlara benzer bilgiler bulunur.
7.Wicca
Benimsediği felsefe eskilere dayanan bir cadılık dinidir. İlk olarak Wicca kelimesi Gerald Gardner’ın kitabında geçmiştir. Daha sonraki bulgulara göre bu kelime önceden İngiliz cadıları tarafından sıfat olarak kullanılmıştır. Şimdilerde ise bu kelimenin İngilizce witch kelimesinde türetildiği sanılmaktadır. Bu inancın temeli eski kurulan dinlerdeki panteizm anlayışını benimser. Bu dine mensup kişilere wiccan denir. Wiccanlar Tanrı ve Tanrıça kelimelerine çok bağlıdırlar. Toparlarsak, eskiden kurulan doğa dinlerinin modernize olmuş hâli denilebilir. Cadılar ile wiccanlar arasındaki en önemli fark, bir cadının her dinden olabilmesidir. Cadılık kendine has bir oluşum olduğundan bir din gibi kesin kuralları yoktur.
8.Maji
Literatürde Maji büyü, sihir inancını tam olarak olmasa da içinde barındıran bir sanat olarak geçer. Türkçede tam bir anlamı yoktur. Fakat sözlüğe bakarsak en yakın anlamı sihirdir. İsmi Grekçe Megas, büyük bilim anlamındadır. Paleotik dönemden beri vardır ve Afrika bölgelerinde Majikal ayinlerin izleri bulunmuştur. Majikal Gizem, varlıklar arasında farklı boyutlarda, psiko bir ilişkinin olmasıdır. İlişkinin amacı karşılıklıdır. Temelinde maddenin açıklanamayan bir boyutuyla ilişki söz konusudur. Maji Gücü ile etkileşim kurmak için özel bir dil, Simgeler Dili, gerekir. Majikal etkinin alanı, kişinin ruhsal değerini gösterir. Her ulaşılan bilinç alanı ve kazanılan değer, KAT alanlarında kullanacağınız seyahat çekleri gibidir ve evrensel düzeydedir.
9.Ouija
Filmlerde sık sık gördüğümüz cadı tahtası olarak bilinen tahtadır. Ruh çağırma amacıyla kullanılır. Düzleştirilmiş kemikten de yapılabilir. Alfabenin sıralanması ile oluşturulur. Küçük bir nesneyi tahta üzerine koyarak nesnenin hareket etmesi ile denk gelen harfler birleştirildiğinde o isimdeki ruhani varlıkla iletişim kurulduğuna inanılır. Bilinen en eski ouija tahtaları 1200 lü yıllara dayanır. Günümüzde kullanılan ouija ise Fransız bir ruhbilimci tarafından 1853’te tasarlanmıştır. Bu tahtadaki hareket eden cisimlerin gerçekten ruh gücü ile hareket ettirilmesine inanılmamıştır. Bu hareketi uzmanlar ideomotor kuvvetine bağlamışlardır. İdeomotor eylem, bilinçsiz bir eylem türüdür. Kaslarımızın bilinçsiz şekilde aklımızdaki düşünceye gösterdiği tepkinin sonucu ortaya çıkan harekettir. Zihnimizin bilinçaltı yansımasıdır. İdeomotor etkisi ortaya çıktığında bir düşünce refleks reaksiyonunu tetikler.
10.Sabbath
En genel tanımları ile doğa bayramları diyebiliriz. Wiccanlar göre 8 ana sabbaht vardır ve birleşerek yıl çarkını oluştururlar. Imbolc, Ostara, Beltane, Midsommar, Lughnasadh, Mabon, Samhain. Her bir sabbathda ana amaç doğayı anlamak ve ondan gelen fısıltılara kulak kesilmektir. Sabbathlar astronomik olarak tarihlenir. Yarım kürelere göre tarihlerinde farklılık gösterebilir. Gardner’ın Wiccan’ lığı resmiyete geçirmesi ile çark da günümüzdeki belirli şekline kavuştu. Samhain cadılar için çok önemlidir. Kışın başlangıcıdır. Cadıların yeni yılıdır. Mahsuller toplanır ve adaklar adanır. Samhain ’da iki alem arası perde incelir, bazı varlıklar bizim alemimize geçiş yapılabilir. Beltaine ile Samhain eşik bayramlarıdır. Beltaine iyi varlıklar ile ilgiliyken, Samhain ölüm ile alakalı her varlık ile ilgilidir. Cadılar Bayramı’nda bal kabağı oyma bu inanıştan dolayı, kötü ruhlardan korunmak içindir.