Albümü incelemesine geçmeden öce genç okuyuculara Hip Hop piyasasından bahsetmek istiyorum. Rap müzik her ne kadar çok ve çok fazla dinlense de beni tatmin etmemekte. Hip Hop’ un en önemli dalı Rap müziği bir çoğunuz müzik yarışmalarında tanıdı ve biliyorum ki bir çok insan “Bunlar ne yapıyor” dedi yada empati duyup hoşuna gidenlerde oldu. Aralarında gerçekten Hip Hop’ u öğrenmek isteyenlerde var, yoğunlaşmak istediğim konuda zaten bu. Farz edelim ki sağda solda çalan müzikler, arada gördüğünüz break dance yapan insanlar, Amerikan filmleri..
Aslında en zoru Rap müzik de hızlı ritime ayak uyduramamak. Rap le alakası olmayan bir insanın Ceza’ nın hızlı parçalarını dinletmek tabikide sonuç vermez. En iyisi hoşuna gider ve empati duyar, fakat bizim için en önemlisi Rap müziği diğer müzik türlerinden ayıran olay “Lirik şiir” olmasıdır. İkinci ayırıcı temelse “Sözlerin çok yönlü oluşudur”
Günümüz de Pop müziği incelememize gerek yok radyolardan biliyoruz zaten. Sözlerine baktığımız zaman ” kalça sallamak, eğlenmek, aşk ve ayrılık” konu odaklı olduğunu görüyoruz. Rap müziğin bu sistemden sıyrılıp kendini aştığı bariz kabul edilmiştir ve müziğinde “Marjinallik, politik, sisteme karşı çıkanlar veya sistemi savunanlar, barış, özgürlük” temeli olduğunu anlatmak zorundayım.
Gerçekten Hip Hop kültürünü dışarıdan izliyor ve yaklaşmak konusunda sorununuz var ise bu yazım sizin için. Kişisel gelişim kitaplarına bir süre ihtiyacınız olmayacak, rafa kaldırabilir siniz. Peki Rap nasıl dinlenir, kendimizi nasıl Hip Hop’ a ait hissederiz? “Buna kendin karar vereceksin”
Youtube’ de binlerce Rap müziği ve sanatçısı var, kimi gerçekten hoşunuza gidiyor, kimine ise gıcık oluyorsunuzdur. Gıcık olduğunuz için bu kültürü kenara atmanız ve görmezden gelmeniz gerekmez. Hoşunuza gidenlerin üzerine gidin! Örnek vermek gerekir ise;
Özgürlükçü bir yapıya sahip iseniz; “Ceza, Ays Ezhel” dinlemenizi tavsiye ederim. (Bu arada ikisinden birini kopyalayıp yazımı okur iken arka planda dinleyebilirsiniz.
Sert bir yapınız var ise; “Killa Hakan, Massaka, Kodes” isimlerini vermem yeterli.
Eğlenmek istiyorsanız; “Beta, Anıl Piyancı” tavsiye ederim.
Uzunca bir yolculuğa çıkmak istiyorsanız; “Sansar Salvo”
Bilim meraklısıysanız; “Allame”
İsimlerini verdiğim Mc’ ler, Türk piyasasında gerçekten tanınan, bilinen, yön veren insanlar. Eğer hoşunuza giden bir parça dinliyorsanız youtube aldanıp yanda çıkan videolara geçiş yapmayın. Dinlediğiniz parça iyiyse şarkının yer aldığı albümün hepsini dinleyerek bilinçlenmek desiniz. Kimse nasıl Hip Hop’ a dair olacağınızı öğretemez. Benim burada yazmamın sebeb;
Yıllar öncesinde, gerçekten öğrenmek istediğimde, çevremde Hip Hop’ a kafası basan kimsenin olmaması. İş yerinizde, ailenizde, sokakta Hip Hop’ dan bahsetmekten korkmayın Rap sadece bir müzik türü değil. Günümüzde sesli kitaplar oldukça moda haline geldi. Eğer iyi bir sanatçı seçerseniz albümlerini takip edin ve eskiden, günümüze kadar sırayla dinleyin eminim her insanın hoşuna gideceği
konulardan bahseden onlarca Mc var.
Paylaşın ve Yayılalım!