STRES NEDİR?
Stres, çeşitli uyarılara karşı ruhsal, fiziksel ve davranışsal olarak verilen tepkidir. Son derece öznel bir olgu olduğu için tanımlaması bir hayli zordur. Bilim adamları tarafından pek kullanılmayan bir terimdir. Yaşanan ani acı olaylar illa ki strese sebebiyet vermez. Aslında stres, beklenmedik değişimlerin yanı sıra, günlük hayatımızda yaşadıklarımızın sonucu olarak da meydana gelir. Yani stres aynı zamanda kendisinin nedeni ve sonucudur.
STRES VÜCUDUMUZU NASIL ETKİLER?
İnsanlarda görülen rahatsızlıkların birçoğunun nedeni, sürekli stres halinde olmaya bağlanıyor. Stres, sinir sistemini ve hormonal sistemini harekete geçirir. Eğer bu uyarım durumu uzun sürerse, vücudun kas, sindirim, kalp ve endokrin sistemlerinde, deride ve beyinde değişikler meydana gelir. Stres aynı zamanda ruhsal ve fiziksel yorgunluğa sebep olabilir, hastalığa yakalanma ihtimalinizi artırır. Bazı sağlık uzmanları, strese olumlu tarafından bakan insanların, strese bağlı olumsuz etkilerden çok da fazla zarar görmediğine inanıyor. İnsanları daha fazlasını başarmaya teşvik ettiği zaman stres yardımcı ve faydalı olabilir.
“Büyük ve ani değişiklikten başka hiçbir şey insanın zihnine daha çok zarar veremez.” Dr.Frankenstein
STRESİ NASIL AZALTABİLİRİZ?
* Zaman Yönetimi: En azılı zaman hırsızı olan ertelemeyle başa çıkmanıza yardımcı olur.
* Spor: Egzersiz yapmak, stresin yarattığı enerjiyi dışa vurmanın en iyi yoludur.
* Gevşeme Teknikleri: Kontrollü nefes alıp verme, aşamalı kas gevşetme, yoga ve meditasyon etkili yöntemlerdendir.
* Değiştiremiyorsanız Kabullenin: Eğer bir sorun artık kontrolünüz dışındaysa, bırakın gitsin. Sorunla, durumun sınırı çerçevesinde uğraşmak en iyisidir.
* Destek alın: Endişelerinizi paylaşmaktan çekinmeyin. Paylaşım önceliğiniz arkadaşlarınız olsun. Ve ihtiyaçları olduğunda da siz onlara yardım edin.
STRES = ENDİŞE
DİKKAT!
Sabır ve pratikle kendinize başarılı bir stres kontrol programı oluşturabilirsiniz…
GÜLÜN: Beynin çeşitli merkezleri gülme tepkisini içerir, çalışmalar doğal ağrı kesici denilen endorfini içeren sinirlerin beynin birçok merkezinde gülmeyle bağlantılı olduğunu göstermiştir. Bu yüzden, iyi bir kahkaha doğal bir yükselim yaratabilir ve günlük hayatta yaşanan stresin azalmasına yardımcı olur.
POZİTİF DÜŞÜNÜN: Eğer önceden olumsuz sonuçları düşünürseniz vücudunuz da kendini başarısızlık ve strese hazırlar. Zorlukların üstesinden gelebileceğinize inanırsanız, sadece başarı şansınızı yükseltmekle kalmaz, aynı zamanda onlarla yüzleşmekten de korkmazsınız.
AÇ KALMAYIN: İhtiyacınız olan besini almanız veya tokluk hissiyatı enerjinizi ve ruh halinizi yüksek tutup, stres seviyenizi düşürecektir.
UYKUNUZU ALIN: Çoğu insanın her gece en az sekiz saat uyku ihtiyacı vardır. Kendinize en uygun uyku ortamını oluşturmanız sağlıklı bir uyku gerçekleştirmenize yardımcı olacaktır.
KENDİNİZİ TANIYIN: Neler sizi strese sokar? Eğer bu sorunun cevabını bilir ve önceden harekete geçerseniz stres seviyesini düşürürsünüz. Stresi yok edemezsiniz ama strese verdiğiniz tepkileri ve stres etkenlerini kontrol edebilirsiniz.
SOSYAL OLUN: Sosyal ve toplumsal faaliyetlere katılın. Sosyal etkileşim ve topluma katkıda bulunma duygusu özgüveni geliştirir ve stresi azaltır.
“HAYIR” demeyi öğrenin, altından kalkamayacağınız sorumluluklar almayın.
“İYİ Kİ” listeniz olsun. Geçirdiğiniz günün pozitif yönlerine odaklanın ve iyi ki dediğiniz şeyleri görün.
SABRETMEYİ VE MÜCADELE ETMEYİ ÖĞRENDİĞİNİZ GÜN KAZANDINIZ DEMEKTİR.
FERHAT YÖRÜK
2015/7