Bilinçli Kişilik ve Hoşgörülü Toplum Sinerjisini Yaratmak
Modern Demokrasinin Üretim, Gelişme, Rekabet, İnnovasyon gibi Metafetişist Söz Dağarcıklarının Tahakkümünden Kurtartılıp, İnsanî, Empatik ve Uzlaşmacı Bir Çizgiye Çekilmesi: ‘O.D.A.K için T.A.N.I.M (S.U.N.N.Y on P.E.A.K) İdeali’ “
Zamanın hızlandığı, bilgi birikiminin çoğaldığı, algıların değiştiği, farklı olguların farklı yönleriyle tartışmaya açıldığı; bir yönüyle sistemli ve dinamik, diğer yanıyla dağınık ve kaotik bir çağda yaşamaktayız. İnsanların iletişim, imaj, kimlik ve farklılık hassasiyetlerinin zirveye ulaşırken, dayanışma, empati, yardımlaşma ve ortak duruş konularında giderek hevessizleştiği bir küresel ana trendin içinde olduğumuzu yaşamın hemen hemen her alanında görebiliriz.
80’lerden itibaren güç kazanan liberal söylem ve yapılanmaların toplumların her alanına sirayet etmesi, liberalizmin özündeki “toplum diye birşey yoktur sadece bireyler ve aileleri vardır” yaklaşımının giderek radikalleşmesine yol açmıştır. Bu da, aileleri bile bireylere bölüp, hatta bireyleri dahî farklı alt kimliklere, avatarlara, varoluşsal iç çelişkilere savuran bir başkalaşım periyodunu tetiklemiştir.
Kişilerin tüketim kalıpları, görünüm, tarz, yaşam stili, alışveriş biçimleri vb. kişisel kalıplar üzerinden birbirinden azami farklılaşmaya gönüllü ve birbirleriyle en küçük bir ortak sosyal hassasiyet paydasında bile dayanışma kurmaya oldukça isteksiz olmaya kanalize edildiği çağımızda, bu aşırı atomizasyon olgusuyla er ya da geç yüzleşilmesi gerekmektedir.
İnsanların bir yandan maddesel ve metafetişist boyutlarda birbirlerine idolize, idealize ve hatta ilahileştiresi atıflar yaptığı günümüzde diğer yandan siyasetçilerin magazin öğesi, sporcuların toplum önderi, sanatçıların sansasyon figürü, dezavantajlı kesimlerin linç odağı olduğu bir kaotik iletişim sahası genişlemektedir. İliğine kadar güçlünün konforu, güçsüzün fedakarlığı prensibiyle ilerleyen bu farklı boyutlu ama aynı merkezli metalaşma süreçleri liberal kapitalizmin herşeyi bir piyasa değerine dönüştürme gücüne eriştiğinin nihai kanıtını oluşturmaktadır.
Tüm bu sorunlar yumağı içinde siyasetin dün ne olduğu, bugün ne hale geldiği ve gelecekte neye dönüşme ihtimalinin olduğu her kesime anlatılabilecek kadar sade ama herkesi harekete geçirebilecek kadar da derin şekilde irdelenmelidir. Ne liberal kibirin ne de sosyalist kinin toplumları sorunlarını çözecek seviyeye getirecek kitlesel dönüşüm potansiyeli barındırmadığı anlaşıldığında kişideki bilincin ve toplumdaki hoşgörünün atbaşı gidecek şekilde ikili olarak geliştirilebileceği yenilikçi bir perspektifin önemi ortaya çıkacaktır.
Yazımın devamını okumaya https://doktormuhammetbarkimcanlioglu.wordpress.com/2022/01/04/bilincli-kisilik-ve-hosgorulu-toplum-sinerjisini-yaratmak/ adresinden devam edebilirsiniz.