Adale,yani kas. Bulmacalarda sıklıkla sorulan bir soru. Kas, iki kişi arasındaki kuvvet dengesini ölçmenin en kolay yolu. Adale yapısı güçlü olan, (karşısındakinde silah, bıçak vs. yok ise) her zaman kazanır. Kuvvet dengeleri hep kas yapısı güçlü olandan tarafadır. Dayak yiyen hep zayıf taraftır. Boks, güreş, bilek güreşi gibi yarışmalarda DENGEYİ sağlamak için sporcular aynı kilolarda kapıştırılır.
Büyüklerimiz,toplumdaki insanların da birbirine rakip olduklarını düşünerek ve kuvvet DENGElerini sağlamak için ADALE kelimesinden ilham alarak sonuna bir T harfi ekleyip ADALE-T kelimesini bulmuşlar sanki.
Adale-T güç seviyelerinin dengede tutulması için bulunmuş bir kelime gibi. Eğer böyle birşey düşünülmüşse güzel düşünülmüş.
Düşünsenize güreş müsabakasına çıkan iki güreşçüden biri 55 kilo, diğeri 100 kilo; komik, haksız ve dengesizlik olurdu.
Yaşadığımız devlet düzeni içerisinde de insanlar arasındaki eşitsizlikleri, anlaşmazlıkları dengede tutarak, güçlü-güçsüz, zengin fakir ayrımı yapmadan yargılayıp, haklıyı-haksızı ayırt edebilmesi için bir mekanizma kurlumuş. Adale-T mekanizması.
İster fikir olarak kas gücünden çıkmış olsun, isterse başka bir şeylerden türetilmiş olsun, ADALE-T önemli bir terazi. Hakkı arayanın tek dayanağı. Ama senelerdir özellikle TC ‘de işleyen ADALE-T sistemi çoğunlukla 100 kiloluk güreşçi ile 55 kiloda ki güreşçinin müsabakası gibi.
Adale-T sistemimiz tamamen adalesini süper bir şekilde geliştirmiş, her fırsatta cebinin doluluk oranına, makam ve mevki sahibi olanın borusuna göre, arkasında godaman dayıları olan çalan, talan eden; vücut geliştirme şampiyonalarında gördüğümüz yağlanmış kas yığınlarını sergileyen sporcular lehine karar veren bir ADALE gücü mekanizmasına dönüşmüş.
ADALE-T sistemimiz hak ve hukuk terazisini ADALE (kas) yığını görmekten vazgeçene kadar, ADALET terazisinin kefesi hep aynı tarafa ağır basacaktır.