1843 yılına kadar bilinen en büyük köpek balığı büyük beyaz köpek balığıydı. Ancak 1843 yılında Megalodon adında bir köpek balığı keşfedildi. Her türlü özelliği ile büyük beyaz köpek balığını geride bırakarak insanları hayrete düşüren Megalodon, ilk başta büyük beyazın akrabası zannedildi. Ancak zamanla incelenen fosiller ve yapılan araştırmalar bunun gerçek olmadığını kanıtladı.
Günümüzde de bilinen en büyük etçil ve en büyük köpek balığıdır. Boyu en az 25, en fazla 50 metre kadardır. Boylarına bağlı olarak ağırlıkları 80 tona kadar çıkar. Büyük beyaza kıyasla bu rakamlar oldukça yüksektir. Büyük beyaz en fazla 7 metre boyunda ve 1.7 ton ağırlığındadır. İkinci dünya savaşına ait fotoğraflarda da Megalodon görülmüştür. Ancak eski zamanın deneyimsizliğine bağlı olarak fotoğraftaki ilk olarak iki büyük beyaz olarak tanımlanmıştır. Yıllar sonra araştırmalar görünen hayvanın Megalodon olduğunu kanıtlamıştır.
Megalodon köpek balığı, bilinen her tür köpek balığı gibi zamanla diş döker. Eskiyen,kırılan veya herhangi bir zarara uğrayan dişleri dökülür ve yerine yeni dişler gelir. Çenesinde toplam beş sıradan oluşan yaklaşık 276 diş vardır. Her dişi zamanla döküldüğünü ele alırsak hayatları botunca binlerce diş değiştirirler. Normal bir köpek balığının dişi ortalama 7 cm iken, Megalodon 20 cm ye varan dişlere sahiptir. Tabii ki çenesi de büyüklüğü kadar güçlüdür. Tek bir ısırıkta 11 ile 18 bin kg kadar güç uygular. Bu rakamlar ise bize ısırığının, büyük beyaz veya timsahların 10 katı kadar güçlü olduğunu gösterir. Bunlara ek olarak bilinen en güçlü ve en büyük dinozorun bile uyguladığı güç 12 bin kg dır.
Megalodon yaşadığı tarihler arasında bir çok yerde görülmüştür. Kuzey-güney Amerika,Avrupa, Afrika ve Japonya gibi sıcağın ve yemeğin olduğu bir çok yerde yaşamıştır. Megalodon tek bir öğününde bir büyük balina yiyebilir. Günde 1 tondan fazla et tüketmesi gerekir. 6-7 tona kadar beslenebilir.
İklim değişikliğine bağlı olarak okyanus sularının çekilmesi ve azalması sebebiyle 2,6 milyon yıl önce neslinin tükendiği düşünülmekteydi. Fakat yakın tarihte bu düşünceleri geride bırakacak olaylar ve araştırmalar yaşandı. 2013 yılında bir grup genç balıkçı teknesi kiralayarak okyanusa açıldı. Gece balık tuttukları saniyeleri kayıt altına alan gençler, kayıtın bir kaç dakika sonrasında bir köpek balığı saldırısına uğradı. Tekneyi ortadan ikiye ayıracak kadar güçlü olan bu hayvan maalesef gençleri hedefi olarak görmüştü. Kazadan kimse kurtulamadı. Bu olayın ertesi günü gerçekleştirilen dalışlarda gençlerin kamerası bulundu ve uzmanlar tarafından görüntü incelendi. Araştırmalar sonucu Megalodonu işaret etti. Nesli tükendiği zannedilen köpek balığı tekrardan araştırılmaya başlandı. Uzmanlar olayın gerçekleştiği yerde bulunan köpek balıklarına bir verici yerleştirerek yaşadıkları yerleri öğrenmeyi amaçladı. Yerleştirecekleri verici en fazla 1800 m derine dayanıklıydı fakat vericiyi yerleştirdikleri köpek balığı hızla daha derine ilerledi ve 2000 sonra vericiden sinyal kesildi.İnsanların bildiği en derine dalabilen büyük beyaz en fazla 1000 m derine inebiliyordu. Bu da aranan köpek balığının Megalodon olduğu iddiasını daha da güçlendirdi. 2013 yılından bu yana uzmanlar durmaksızın Megalodonun izini sürmeye devam ediyor fakat henüz kesin bir sonuca ulaşılamadı.