Mobbing kelimesini bazılarımız bilir.Bazılarımız duyar ama bilmez.Mobbing için yıldırma politikası/davranışı demek bilindik tanım olacaktır.İlk defa mobbing 1984 yılında İşveçli prof. Heinz Leymann tarafından iş hayatında güvenlik ve sağlık konulu raporda kullanmıştır.Prof.Leymann mobbingi duygusal saldırı/psikolojik terör olarak kelimelendirmiştir.
Ben ise “istemeden” “kerhen” kendinden vazgeçmek, pes etmek/teslim olmak diyorum.Mobbing duygusal faşizmin adıdır.
Bireyin yaşam kalitesi ve mesleki durumuna göre saldırı yoğunluğu değişmekle birlikte saldırı hali vardır.Kişinin itibarına saldırı vardır.”Sen nasıl hemşire’sin,aptal,beceriksiz,geri zekalı,” sözlü saldırı, yanında hiç konuşmama, muhatap alınmama gibi davranışları mobbing olarak çalışma hayatında gözlemlemek mümkün.
Kişinin arkasından konuşmak,verdiği kararları sürekli sorgulamak,özgüven’i etkilemek için başka işler yapmaya zorlamak.Bireyin istemediği tüm bu olgulardan dolayı mesleğe aidiyetinizi,iş yerine bağlılığınızı kişilik duygusu zedelenmesi yapar.
Huzursuzluk,korku,emin olamaması,uyku bozuklukları,şüpheci yaklaşım,panik atak gibi sorunlar,mobbing mağdurunda görüldüğü gözlemlenmiştir.
Mobbingi uygulayan kişiler,aşırı denetleyici,korkak,daima güçlü olma isteği,hileli davranma özelliği,ben merkezci narsist kişilik yapısı ile zirveye oturan kişilerdir.
Ülkemizde Mart 2011 de iş yerlerinde psikolojik tacizin önlenmesi adına genelge yayımlandı.
Çalışma Bakanlığın bünyesinde alo 170 birimi kuruldu.Çalışanın kasıtlı ve düzenli bir şekilde aşağılama,küçümseme,dışlama gibi uygulamaların önüne geçilmesi hedeflenmiştir.
Yukarı da bir kişinin bir kişiye yaptığı olaylar bütününü ve mobbingi yapanın hal ve ruhunu kısaca ifade etmeye çalıştım.
İnandığımız dinin önderi,İnsan olarak kişilerle ilişkisine birlikte göz atalım.
Peygamber Efendimiz s.av bir meclis ortamına geldiğinde boş bulduğu yere hemen oturup kimseye makamsal anlamda güç baskısı yapmazdı.Karşılaştıklarına selam verir,tebessüm ile merhabalaşırdı.Karşısında korkudan titreyen bedeviye “korkma! Ben Kureyş’ten kuru ekmek yiyen kadının oğluyum demişti.Bir Başkası hakkında kötü bilgi getirse biri,”bana kötü bilgi getirmeyin,ben yanınıza iyi düşünerek serin kalp ile gelmek isterim”demişti.
Efendimiz asla ırkçılık yapmazdı ve yapanları da sevmezdi. Nefsim kudretinde olan Allah’a and olsun ki, bir kul kendisi için istediğini komşusu veya kardeşi için istemedikçe tam iman etmiş olamaz.”
Diyerek İnsanlığın serveri yüzyıllar önce mobbing gibi insanı aşağılayıcı,tahkir/taciz edici kişilik bozukluklarının sonucu olan davranışlara set çekmiştir.