İlginç yapılarıyla insanların merakını daima cezbeden devasa yapılar… O kadar korunaklılar ki hiçbir şeyi anlatmıyorlar. Hâlbuki bir gösterseler içlerindeki gizemi neler çıkacak kim bilir…
Firavunların ya da önemli kişilerin mezarları olarak inşa ettirilmiş. Hatta bilinen en eski piramit 3. Hanedan döneminde yaptırılmış mimar İmhotep tarafından. Zaten hepimizin bildiği bir piramit de var dünya harikalarından, Keops Piramidi. Farklı özelliklere sahip piramitler de bulunuyor, Basamaklı Piramit, Gize Piramit, Sfenks Piramidi… Peki, bu yazıyı asıl yazma amacıma gelelim. Neden bu kadar gizemlidir bu piramitler?
Piramitlerin içinde bir şeyler saklanıldığı aşikâr. Yoksa, neden bu yapıları inşa eden bütün mimarlar, işçileri, yani bu sırrı bilenler öldürülsün ki? Bu husustan, aslında içerde büyük bir bilginin, sırrın saklı olduğu ve bu sırrın anlaşılamaması için elden gelen her şeyin yapıldığı belli oluyor. Bir başka büyük gizemi ise, piramitlerin karmaşık yapısı. Yani, içine giren her kimse ya bir daha görünmüyor ya da bir şekilde aynı yerde dönüp, duruyor. Bu yüzden tam olarak içerdeki odalara erişim mümkün olamıyor. Zaten odalara keşif yapmaya giren bilim insanları da genellikle çıksa bile, içerideki radyoaktif maddelerden dolayı, kansere yakalanıp, ölüyor. İçeride o kadar tuhaf bir hava akımı vardır ki, içeriye bir kap kirli su bıraksanız, birkaç saat içerisinde arıtılmış olarak geri alınabilir. Bu da demek oluyor ki, havasında büyük bir iyileştirici güç var ve bu yüzden de aynı şekilde açık yaraların da hemen iyileşme sürecinin hızlandığı görülüyormuş. Ayrıca, bir sütü içeriye koysanız bile asla bozulmadan, yoğurt oluyormuş. Belki de mumyaların kokmasını engelleyecek bir yoldur bu. İçeride nasıl bir akımın var olduğu hâlen bilinemiyor. Çünkü içeriye konulan radar, sonar gibi cihazlar çalışamıyor. Bunun dışında piramitlerin dev bir güneş saati olması da dikkat çekiyor. Mısırlılar Nil nehrinin taşma zamanlarını önceden hesapladığı için ayın ve güneşin hareketlerini takip ediyorlardı. Düşürdüğü gölgeler sayesinde mevsim ve yıl uzunlukları hesaplanabiliyormuş. Tarihte birçok mimari şaheser var ama piramitler de fevkalâde ilginçlerinden. Ayrıca piramitlerin bazılarının birbiriyle olan konumları Pisagor bağlantısıyla yapılmış. Aynı zamanda, boyutlarında da bir oran söz konusu. İçlerinde bence en tuhaf gizem ise, içerideki mezar odasına sadece o kişinin tahta çıktığı zaman ve doğum gününde güneş ışığı girmesiymiş. Düşünürsek eğer, o günki güneş ışınlarının oraya vurma açısına göre piramitteki odanın konumlandırıldığını söylemek mümkün. Demek ki Firavunlar o dönem kendilerini geliştirmek için onca şey bulmuşlar ama diğer milletlerin ve gelecekteki insanların bunu öğrenmemesi için böyle bir çözüm yolu bulmuşlar.
Çoğu yazılı kaynaklarda piramitlerin gizemlerinin çözüldüğü yazılıyor. Evet, bazı piramitlerin nasıl yapıldığı gibi birçok gizemi çözüldü. Fakat şu an hâlen bazı piramitlerin belli bölümlerine girilemiyor. Ve Gize Piramidinin dış cephesi termal kamerayla bakıldığında bazı taşların diğer taşlara göre daha sıcak olduğu biliniyor. Bu soruların cevapsız kalması piramitlerin gizemini koruyor.
Düşünsenize, piramitlerin tam olarak keşfedildiğini, işte o zaman belki de yeni bir çağ başlayacak…Yaşayıp görmek dileğiyle…