Merhabalar… Umarım bu yazımı okurken sağlıklı, sıhhatlisinizdir. İlk yazımda size ötekisizlik, zulümsüzlük, aşırılıksızlık üzerinden şekillenecek yeni bir liberalizm üzerinden özgürlüklerimizin vicdani şekilde irdelenmesine dair sağduyulu bir modelleme sunmaya çalışmıştım. Bugünkü yazımda bizi “biz” yapan, yani biz insanları tüketen bireyler ya da tepki gösteren kitleler ayrımının ötesinde vicdanımızla, irfanımızla ve tüm varlığımızla tanımlayan değerleri açıklamaya çalışacağım. Bunu yaparken, Büyük Alman Filozof Edmund Husserl’in kurucusu olduğu fenomenoloji felsefesinin temel yöntemleri olan epoche, lebenswelt, empati ve konstitüsyon yaklaşımlarından yararlanacağım. Bu dörtlüyü anlamsal bir “E.L.E.K” olarak kısaltıp, önyargılarımızı ve peşin hükümlerimizi devre dışı bırakmak için kullanabiliriz.
Epokhe: Önyargıların varsayımların paranteze alınmasını, yargısız ve hükümsüz kalınmasını, bilinç dünyasına bir çeşit tabula rasa çekilmesini sağlayan epokhe kavramı, insanların bireyden fazla kitleden az optimal varlıklar olarak ele alınmasıyla somutlaştırılabilir.
Lebenswelt: Kişinin tecrübelerini birinci kişi gözünden edindiği yaşam dünyasını ifade eden lebenswelt kavramı epokheye alının ön yargılardan sonra irdelenmesi gereken esas tecrübeleri içerir.
Empati: Farklı yaşam dünyalarındaki değişik tecrübeleri anlayabilmek için empati yani duygudaşlık hayati öneme sahiptir. Böylece epokhe süreçlerinin solipsizme dönüşmesi önlenir.
Konstitüsyon: Anlamın kurulması anlamına gelen konstitüsyon da hem kavramsal özü hem de yorumsal sözü içeren tanımda tekil yorumda çoğul bir anlam oluşturulur. Böylece E.L.E.K şeklinde özetlediğimiz fenomenolojik anlam irdelemesi tamamlanmış olur. İleriki yazımızda söylemsel öbek ve işlevsel örnek yaklaşımlarıyla ötekisiz zulümsüz aşırılıksız liberalizm idealimiz için gereken üçlü eklektik yapıyı tamamlamış olacağız.
“Fenomenolojik bağlamda, postmodern ve pragmatist değerler eşliğinde eklektik siyaset kuramı” başlıklı doktora çalışmamda ortaya koyduğu uzlaşmacı diyalogcu ve sağduyulu mekanizmanın ana hatlarını aşağıdaki şablonda bulabilirsiniz. Hepinize her düşünsel çiçekten benlik balınıza tat katabildiğiniz sinerjik günler dilerim.