Çavdar Talasında Çocuklar isimli eseri ve münzevi yaşamı ile edebiyat tarihinde kült bir yeri olan Salinger’ın gizemli hayatı, haliyle insanlarda çokça merak uyandırmış bir şey.
– çok sevdiği kız arkadaşı, salinger 2. dünya savaşına savaşmaya gittiğinde büyük bir yosmalık örneği sergileyerek onu bırakıp charlie chaplin’le evlenmiştir. bu olayın etkisi ömrü boyunca sürmüştür.
– normandiya çıkartmasına katılmıştır. hem de cebinde catcher in the rye’ın altı bölümü varken!
askerde catcher in the rye yazarken fotoğrafı
– d-day’deki asli görevi ikk idi. tutsakları konuşturup ilerlenen/saldırılan bölge hakkında onlardan maksimum bilgi almaya çalışıyordu. bu sırada savaşın yerel halka yaptıklarına bire-bir şahit olmuştur ve esas salinger’ı bu empati yaratmıştır. 25 yaşındaydı bu sırada.
– 2. dünya savaşı sırasında 4 kısa hikaye yayınlamıştır. bunlar story ve saturday evening post‘da yayınlanmıştır. new yorker ise sürekli reddetmiştir kendisini.
– paris’in kurtuluşunda hemingway ile tanışmışlardır. kendisi bir hemingway hayranıydı. kendisine yazdığı bir taslağı vermiş. ernest abi baya beğenmiş.
– 2. dünya savaşında 299 gün bulunmuştur.
– savaştan sonra yazdığı ilk hikayesinin ismi i am crazy’dir ve karakteri holden caulfield‘dir.
– savaş bittikten sonra başlayan ‘nazi temizleme çalışmaları’na katılmış ve bu arada tanıştığı 27 yaşındaki slyvia adlı bir nazi almanla yasak olmasına rağmen evlenmiştir. hatta usa’daki evine bile getirmiş nazi olan bu kızı. salinger ve ailesi yahudi bu arada! sonra ayrılmışlar. (bu arada bu kızla ilgili yazdığı bir eserinin yayınlanacağı söyleniyor)
– catcher in the rye’ı götürdüğü ilk yayıncı ‘bunun ana karakteri deli’ dediği için binayı koşarak terk etmiş.
– catcher in the rye’ı new yorker ilk başta beğenmemiş ama sonra eşek gibi övgü düzmüş başkası yayınlayınca.
– sevdiceğine ‘you gotta learn not to say obvious’ (aşikar olanı söylememeyi öğrenmen gerek) demişliği vardır.
– baba olduktan sonra sık sık kendini evin bahçesindeki bir kulübeye atar 1-2 hafta çıkmadan sürekli orada yazarmış. glass ailesi bu süreçte yaratılmış. (ister istemez aile olayında bile adam kafasındaki ideal’i yakalamak istemiş demek geliyor insanın içinden)
– bir sürü 18’lik kıza (daha küçükler de var gibi içinde ama 18 risk-free bir rakam) mektup (aşk mektubu ama değil gibi de) yazmış 70’lerin başında. peter norton tümünü açık arttırmada satın alıp salinger’e geri yollamış.
– en son eserini 1965’te vermiş. (the new yorker’da yayınlanan “hapworth 16, 1924” isimli öykü)
– j.d. salinger literary trust, catcher in the rye’ın film yapılamaması için tüm çalışmaları yapmış. yine 1965’den sonra yazdığı tüm eserlerin yayınlaması için bir planlama da yapmışlar.
– bir karşı-istihbaratçının günlükleri isimli bir eserinin yayınlanacağı söyleniyor. bu eser 2. dünya savaşı sırasında ikk çalışmaları yaparken yaşadıklarını anlatacakmış.
– yeni eserleri 2015 – 2020 yılları arasında parçalar halinde yayınlanacakmış.