Bildiğimiz üzere her yıl mutlaka gündeme gelen bir konu bu. Kadınların sürekli olan şikayetleri, erkeklerin itirazları. Biz kadınların dile getirdiği bu olay nerelere dayanır bilmem. Ama her iki tarafın da birbirini yanlış anladığının farkındayım.
Kadınların dertlerinden biri şudur: Bir işi beceremeyince “Adam gibi yapsana.” denilmesi. Bu yanlış bir tabir olarak görüldüğü için çok tepki alır. Bir işi düzgün yapanların sadece ‘adam’ olarak değerlendirilmesi yanlıştır. Erkekler ise buna cevap olarak “Uzun süredir kullanılan bir tabir. Bunu kullanan kişi öyle demek istemez” der. Fakat yanlış olduğunu kabul etmelerine rağmen kendilerini düzeltmeye çalışmazlar.
Erkeklerin tarafına bakarsak da duyduğum şey şu: Evi neden erkek geçindirmek zorunda? Bence bu onlar için de geçerli bir sebep. Aslında bakarsak bu da geçmişten bugüne gelmiş bir söz veya bir düşünce. Biz kadınlar da bu konuda onlara haksızlık yapıyor olabiliriz.
İki tarafa da baktığımızda sorunun nerede olduğunu görmek kolay. Eskiler. Geçmiş dönemlerin düşünce ve yaşam şekli farklı olduğu için bunları anlamalarını bekleyemeyiz. O zamanlar ağızlara böyle yerleştiği için buralara kadar gelmiş durumda. Tabi ki iki ayrı cinsin birebir aynı haklara sahip olması mümkün değildir. Hiç kavun ve karpuz aynı tadı verir mi?
Bu sorunun öyle kolay çözülemeyeceği aşikar. Ama her iki taraf sözlerine ve davranışlarına dikkat ettiği sürece ‘eşitsizlik’ olayının çok fazla gündeme gelmeyeceğini düşünüyorum.