Yazar : William Shakespeare
İlk gösterim : 1603
Kişiler :
OTHELLO : Venedik Devleti’nin hizmetinde soylu bir arap .
DESDEMONA : Branbantio’nun kızı , Othello’nun karısı.
BRANBANTIO : Venedikli bir senatör ve Desdemona’nın babası .
IAGO : Othello’nun çavuşu .
CASSIO : Othello’nun emir subayı.
RODERIGO : Venedikli bir bey .
EMILIA : Iago’nun karısı.
Ve diğer senatörler..
Oyunun geçtiği yerler : Venedik , Kıbrıs
OYUN
Oyun Branbantio’nun kızı Desdemona’nın Venedikli soylu Arap Othello ile gizlice evlenmesiyle başlar. Bu olayı duyan Branbantio Othello’yu ortadan kaldırmak için adamlarını gönderecektir fakat Othello gereklidir çünkü Osmanlı Kıbrıs’ı istemekte ve savaş kapıdadır. Desdemona Othello’yu bırakmaz ve birlikte Kıbrıs’a giderler.
Cassıo Othello’nun emir subayıdır ve bu durum Iago’yu rahatsız eder . Venedikli bir bey olan Roderigo Desdemona’ya aşıktır. Iago kötülüklerine Roderigo’yu kullanarak başlar fakat bu kötülüklerin tek sebebi Othello’nun onu emir subayı yapmaması değildir . Iago Othello’nun karısı Emilia ile yattığını düşünmektedir .
Bu kuşku ile yanıp tutuşurken Cassio’yu sarhoş eder ve Roderigo’yu üzerine salar. Kavgada ikiside yaralnmıştır fakat Iago Roderigo’yu bıçaklayarak ortadan kaldırır ve oradan uzaklaşır bunun üzerinde sesleri duyup gelen Othello Cassio’yu emir subaylığından uzaklaştırır.
Cassio emir subaylığına geri dönmek ister ve Iago’dan akıl ister. Iago Desdemona’nın iyi yürekli ve yumuşak huylu olduğunu, onunla konuşursa Othello’nun onu affedeceğini söyler. Cassio Desdemona’yla konuşur ve Desdemona emir subaylığına geri dönmesi için Othello’yu ikna etmeye çalışır ve Othello Desdemona’ya ne istiyorsa kabul edeceğini söyler.
Fakat gerek Desdemona’nın ısrarı gerek Iago’nun kışkırtmalarıyla Othello kuşkuyla dolmuştur. Othello’yu sevdiği kadının hayatını alacak noktaya getiren hareketi Iago Othello’nun Desdemona’ya verdiği ve aşklarının simgesi olan mendili Cassio’ya verdiğini söyleyerek yapar . Ve Othello Desdemona’yı boğar . Sonunda aldatıldığını anlayan Othello’da kıyar canına ve oyun böyle biter.
OYUN İLE İLGİLİ YORUM
Oyun tam anlamıyla bir trajedi ve bir Shakespeare tragedyası. Ve benimde en sevdiğim oyun.
Tragedyalarda kahramanların seçimleri ön plandadır ve kimse ne tam olarak iyidir ne tam olarak kötü. Kahramanlar tam olarak insan ve Shakespear’ın oyunları tam olarak Elizabeth çağı özellikleri taşıyor . Seyirciyi bağlayan en büyük özellik kahramanların seçimleri oluyor çünkü seyirci kendini kahramanın yerine koyuyor. Kafasında ”Ben olsaydım ne yapardım?” sorusu var. Seyirci oyunu sadece izlemiyor aynı zamanda yaşıyor.
Othello bir Venedik soylusu, zor şartlarda evlendiği karısını çok seviyor ama çavuşunun sözlerine inanarak sevgilisinden şüpheleniyor fakat sevdiği kadına bu kadar şüphe ile bakarken çavuşu olan Iago’dan kuşku duymuyor.
Iago ise saf kötülük olarak algılanıyor ama onunda kötülüğünün sebebi kuşku. Emilia’nın Othello ile yattığı süphesi onuda kemiriyor. Yoksa neden insanların hayatlarını bitiren yalanlar söylesin?
Başta da değindiğimiz gibi kahramanlar ne sütten çıkmış ak kaşık ne de safi kötülük. Hepsi insan özellikleri gösteren, doğru ve yanlış arasında seçimler yapan , zorluklarla karşılaşan ve seçtikleri şey için her şeyi göze alan kişilerdir. Buda oyunu bizim benimsememizi sağlayan en önemli etmendir.
KİTAPTAN ALINTILAR
Roderigo :”Yaşamak işkence oldu mu, yaşamak aptallıktır.Ölün hekiminiz olduysa, ölmek deva bulmaktır.”
Iago : ” Bu ders için teşekkür ederim size, değil mi ki kötülük doğuyor sevgiden bile hiç bir dostu sevmeyeceğim bundan böyle. ”
Branbantio : ”Gülümseyebildikçe yitirmiş saymayız kendimizi.”
Bir sonraki kitapta görüşmek üzere..