Bu yazı ilk olarak Uzak Dünya blogunda yayımlanmıştır. Yazının aslı için bakınız: https://uzakdunya.wordpress.com/2016/06/14/tekrar-ergen-olsam-incelemesi/
Aslen yazar birkaç ay sonra TEO’yu kitap olarak basacağını söyledi ama bu incelemeyi Wattpad hali için yazıyorum. Bir de basılınca, kitap olarak okuyup incelemesini yaparım. Kısaca yazarı tanıtayım:
Wattpad’de Lolakoala adıyla biliniyor. Asıl adı Fatma Uğuz Selçuk. 2009 Hacettepe Üniversitesi Fizyoterapi mezunu, 2013 Yüksek Lisans yapmış Pamukkale’de ve şu sıralar Doktora eğitimi alıyor. Kendisi evli. Şu sıralar evini tasavvuf, ezoterizm, reiki ve tarih kitaplarıyla dolduruyor. Müzik, sanat, sinema ve kitabı çok seviyor. En çok yazmayı sevdiği tür: Bilim Kurgu ve Fantastik.
Bu türlerin hayal gücüne hitap ettiğini bildiği için onlara daha yakın ve o türleri tercih ediyor. 9 yaşından beri yazıyormuş. Ben kendisini ilk önce Kayıp Dünya sitesinden-bir bilim kurgu sitesi- daha sonra Kayıp Rıhtım’da görüp tanıdım. Fatma hanım’ın üzerinde durduğu konu ise daha sonra inceleme sırasında söyleyeceğim gibi: Bilim kurgu ve Fantastik öğeleri popüler konuların ya da temaların arasına sıkıştırarak insanlara okutmak. Yazarımızı iyice tanıdığımızdan emin olduğumuza göre artık kitaba geçebiliriz.
-Okumayanlar İçin Spoiler-
Kategori olarak ‘’Genç Kurgu’’ adıyla kaydedilmiş ama içinde neler yok ki: Zamanda Yolculuk, Büyü, Yazılmaya çalışılan bir bilim kurgu öyküsü,KPSS,Geçim sıkıntısı ve tabii Genç Kurgu’nun olmazsa olmazı Aşk.
Kitabın başkarakteri Öykü. Öykü, aslında her nesil gibi eğitim sistemimizin deneme yanılma yoluyla uyguladığı sınavlara girmiş ve en sonunda ‘’İşsizlik’’ denen o kalın ve aşılmaz duvara çarpmış bir kızdır. Arkadaşı Yeliz ise aynı şeyleri yaşamıştır ancak bu yaşadıklarını çok da takmayan ve hala lisede gibi davranan bir kızdır. Yeliz bir gün falcıya gitme önerisiyle Öykü’yü arar ve bu falcı onun hayatını değiştirir. Falcı’ya giden Öykü kendisine sunulan dilek hakkını ‘’Keşke tekrar ergen olsam’’ dileğiyle kullanır.
Ancak Öykü falcının dilediği dileği gerçekleştirdiğine tabii ki inanmamaktadır- ne de olsa yetişkin insanlarız- ama bu ertesi sabah uyandığında kendisini bir lise öğrencisi olarak bulmasını engellemez. Her şey lisede olduğu gibidir. Yeliz ve Öykü tekrar 16 yaşındadır, lisede en iyi arkadaşları olan ve liseden çıkınca sevgilisi için onlarla irtibatı kesen Oğuzhan da 16 yaşındadır. Öykü’nün sevgilisi olan Kaan ise 16 yaşındadır ve etrafta gözükmemektedir. Öykü, bu sırada Volkan adında okulun popüler çocuğuyla tanışır-lisede vardır ya şu her kızı koluna takabilen çocuk- ve Volkan ile arkadaşken-sadece arkadaş ama- onun arkadaşı olan Kaan ile tanışır ve maceralar buradan itibaren katlanarak devam eder.
Öykü bir yandan bu hayatı yaşarken biz arka planda aslında eğitim sisteminin bozukluğunu ve kokuşmuşluğunu görürüz. Bütün gücünü, gençliğini, moralini ve aklını YGS’ye harcayan gençliği asıl vuracak olan KPSS’dir. O geçse bile işsizlik el sallayarak kapıda beklemektedir. Zaten kitap boyunca sürüp giden ve alt metin olarak verilen mesaj budur. Kalanı ise sadece bunları okutabilmek için oluşturulmuş bir kurgudur. Bu yönüyle Hababam Sınıfıyla bir benzerlik de taşır bence çünkü yapıt komedi kaygısı gütmediği halde olan olaylar ve içinde bulundukları durum bizi güldürüyor.
Kitabın daha da ilgi çekici kısmı: Bölüm Başlıkları. ‘’Köfte Cumhuriyetinde Domates Olmak’’ ‘’Erken Kalk Ergen Kalk’’ ‘’Erken Evlenme Ergen Evlenme’’ ve ‘’Anal Dönem’’ gibi bölüm başlıkları hem kitabın mizahına bir şeyler katıyor hem de bölümü ilgi çekici kılıyor. Umuyorum ki bu başlıklar basılırken de sansüre ya da değişime takılmadan aynı kalırlar.
Postmodern küfürlerimiz ise kitabın ayrı bir ilginizi çeken özelliği. ‘’Şeftali salağı’’ benim favorim ama kitabın içinde ‘’Ağzına muz soktuğum’’ gibi küfürler de var. Kitapta Öykü bu tip küfürleri ‘’usturuplu küfür’’ olarak tanımlıyor. Sizlere de tavsiye ediyorum. Sebze adlarından da küfürler oluşturabilirsiniz tabii ki sadece meyveler değil.
Daha önce de bahsettiğim gibi kitapta aslında bir kurgu var ama öykü içine öykü konularak bir edebi teknik denenmiş. Kitabın ikinci bölümü ‘’Bilim Kurgu Yazan Kızın Dramı’’nda bilim kurgu yazıp da bloğa koyan Öykü, bu öyküye hiç yorum gelmemesinden şikâyetçi. Hatta bu öykünün okunup okunmadığını da bilmiyor. Kağan dahi öyküyü okumamış. Öykünün adı ‘’Europa’’. Ve hayır Avrupa olan değil, Jüpiter’in uydusu olan. Burada Bilim Kurgu Yazan Kız ve Dramını yaşayan kişi aslında Fatma Uğuz hanım ve muhtemelen ona ‘’Europa’da yaşayan biri neden dram yaşıyor ki? Koskoca Avrupa sonuçta’’ diyen de muhtemelen sevgili eşi Emre beyefendi. Öyküyü bulabilmeniz için bağlantısını inceleme sonuna ekleyeceğim şu an araya koymak sadece akışı bozmak olur.
-Spoiler Sonu-
Yazar edindiği tecrübe ve birikimi bu kitapta toplamış ve kitap ya postmodernizmden ya sözcük oyunlarından ya da bilimin ve fantastiğin her türlüsünden geçilmiyor. Eğer bilim kurgu ve fantastik seviyorsanız ‘’genç kurgu’’ olan bu kitabı okumanızı tavsiye ederim. Tabii şimdi değil çünkü kitabın ilk 6 bölümü basılacağı gerekçesiyle kaldırılmış. Artık basılmasını bekleyeceksiniz. Ben de basılınca bir inceleme daha yazarım-nasıl olsa işsizim-
Bu kitap müziğin daha iyi olduğu bir dönemi, kötülüklerin bu kadar meşrulaştırılmadığı bir dönemi özleyenlere yazılmış bir kitap.
Kitabın okunma sayısına bakarak acayip tuttuğunu anlayabilirsiniz. Bunu anlamanın başka bir yolu da kitap karakterleri için açılan Wattpad hayran hesapları:
https://www.wattpad.com/user/TEOYeliz
https://www.wattpad.com/user/TeoOguzhan
Durup bir düşündüm de favorim olan Kaan karakteri içinde ben mi bir hesap açsam?
Öyküyü okumak isteyenleri buraya alalım:
http://www.kayipdunya.com/fatma-uguz-selcuk/europa
Ben yazarı tanımak istiyorum diyenleri buraya:
https://www.wattpad.com/user/lolakoala
İlk 6 bölümde olsa okumak istiyorum TEO’yu-kısaltması bu, bu arada- diyenleri de buraya alalım:
https://www.wattpad.com/story/38066297-tekrar-ergen-olsam
Fatma Uğuz hanımefendiye diğer kitaplarında da başarıları diliyorum. Umarım daha güzellerini de yazmaya devam eder.