Hiç bitmesin diye iç geçirten, hoş geldin naraları atan, saygıdan eğilirken kafaları tokuşan dedeler gibi sıralanmış onlarca ağaç karşılıyor adım atarken Urla’ya. Keşke her ilçede böylesine yeşilden bir tünelle karşılansam dedirten bir karşılama komitesi. Bir kartal burnu, ilçeyi iki kıyı öbeğine ayırıyor. Bir öbek günü selamlarken öbürü uğurluyor. Uğuru bile kibarlıktan ölürcesine defalarca, tabaka tabaka, renk renk, katman katman. Ezile büzüle yerini maviye, laciverte, en son da karalar bağlayarak günün doğum kısmına hazırlıyor kendini.
Kendini bir yamaçtan atıvermiş bir paraşüt gibi özgür hissediyor Urla. Nazlı bir gül gibi dokundurmuyor kendine, dikenlerinden. Bazen hırçınlaşıp sitemkârlığa vuruyor, dövünüyor berrak sularıyla. Sevip de vazgeçmezsen eğer, mis kokusu burnunda tütüyor daima.
Temmuzu ortalayan günlerinde gündöndüleri yüzlerini eğiyor toprağa. Onlar da saygıdan eğilip bükülüyorlar. Misafiri ansızın gelen teyzeler gibi bir şeyler sunmak istiyorlar sana. Sunulan ikram geri çevrilmez gereği çiğdemleri çıtlatıveriyorsun geceleri.
Enginar çiçeği moru, kar beyazı, şeker pembesi, portakal turuncusu tonlarıyla göz dolduran begonvilli bahçeleriyle cennetin kapılarını aralıyorsun bu dünyada. Ilık ılık esen yelleri rengarenk kelebeklermişçesine kıpırdatıyor begonvilleri. Bu kelebekleri izlemek için döndüğünde arşa, bir de bakmışsın başında ”kavak yelleri”.
Uzun aradan sonra gördüğün bir dostunmuşçasına karşılandığın her mekanda kendini evinde hissediyorsun her daim. Bir Tekir olsan Urla’da kızartmalık minik balıklar kahvaltın, bir Boncuk olsan Urla’da tostluk ekmekler öğle yemeğin, bir Reks olsan Urla’da haşlamalık tavuklar akşam yemeğin. Hâl böyle olunca insanıyla, bitkisiyle hayvanıyla bütünleşmiş buluyorsun kendini.
İlkbahar aşıklarına yazı ilkbahar ılıklığında, kokusunda, tadında yaşatır bu Urla. ”Urla’nın Uğuru” da burada!