Kampüs çimenlerinde saate bakmaksızın oturmak, bahar şenliklerinde doyasıya eğlenmek, fotokopi kuyruğunda saatlerce bekledikten sonra sınav öncesi son gece sabahlamak. Üniversite yıllarında herkesin deneyimlediği bu güzel zamanlar, kepi olabildiğince yükseğe atmaya çalıştığımız gün keyifli bir şekilde son buluyor.
Üniversite eğitimi aldığımız sırada doğal olarak iyi bir meslek sahibi olmayı ve işimizde başarıyla yükselmeyi bekliyoruz. Bu beklentileri karşılamak için üniversiten mezun olduğumuzda verilen diploma yeterli oluyor mu sorusunun cevabını ne yazık ki hayır!
Üniversite öğrencileri ile bir araya geldiğim birçok etkinlikte genellikle yöneltilen sorular kariyer planlamalarında nasıl başarılı olunacağı yönünde… Sorunun cevabı olarak; “Üniversite eğitimi alırken geleceğimize nasıl yatırım yaparız?”
- Üniversitede düzenlenen parti, gezi, seminer, başlığı altındaki tüm organizasyonlara katılın. Kampüs içindeki etkinliklere katılmak hem sosyalleşmenizi, hem de iş dünyasının içindeki kişileri daha yakından tanıma fırsatı edinmenizi sağlar. Mümkünse işin mutfağını görmek adına organizasyon ekibi içinde yer alıp proje sorumluluğunuzu geliştirebilirsiniz.
- Öğrenci kartınızın kıymetini bilin. Üniversitelerde birçok seminer ve söyleşi ücretsiz olarak düzenleniyor. Bu seminerlere katılarak iş hayatında başarılı olmuş örnekleri tanıma fırsatı yakalayabilir, aklınıza takılan her şeyi sorma imkânına sahip olabilirsiniz. Üniversiteyi bitirildikten sonra kariyeriniz için örnek teşkil eden kişileri, bu noktaya nasıl geldiklerini, sizin içinden çıkamadığınız işi bir formülle nasıl yaptıklarını dinlemeniz için düzenlenen seminerlerde sizden para istiyor olacaklar.
- Staj fırsatlarını kaçırmayın. Staj iş hayatının ön hazırlığıdır. Olabildiğinde farklı sektörde, farklı bölümlerde staj yapmak iş yapış şekillerini öğrenmek ve hangi alanda çalışmak istediğinize daha net karar vermenizi sağlayacaktır. Stajlarınızda proje bazlı sorumluluk almak sizi bir adım öne çıkaracaktır. Öğrenmek istediğiniz her şeyi mutlaka sorun.
- Başınıza gelen her sıkıntıyı, şikâyet ederek karşılamak yerine fırsat olarak görün. Ne demiş Ahmet Durul “ Önüne çıkana engel dersen takılıp düşersin. Basmak dersen bir basamak daha yükselirsin”
- Bilgisayar programlarını öğrenin. Excel’de bir kez tablo yapmış olan herkesin iş başvuru formundaki bilgisayar bilgisi kısmında orta yazıyor. Excel öğrenmek için bilgisayar kurusuna gitmek bir seçenek. Ancak internetin nimetlerinden faydalanıp birçok şeyi videolardan öğrenebileceğinizi düşünüyorum. Videolardan dinleyip gördüğünüz şeyin aynısını ya da benzerini excel tablosu açıp kendiniz yapmaya çalışarak işe başlayabilirsiniz. Anlayamadığınız şeyleri staj yaptığınız yerdeki çalışanlara sorarsanız seve seve göstereceklerdir.
- Başarmak istediğini duruma uygun davranın. Çalışmak istediğiniz alanda başarılı olmuş kişileri takip edin. Giydikleri kıyafetten kurdukları cümleye kadar gözlemleyin. Aklınıza takılan bir şey olduğunda mail atın, ulaşabileceğiniz mecraları takip edin. Belki bir yerlere konuşma yapmak için davet edilmişlerdir.
- Kendi paranızı kazanın. Okul döneminde yarı zamanlı işlerde çalışmak iş hayatının dinamiklerinin tadına bakmak için biçilmiş kaftan. Yarı zamanlı İş ararken gideceğiniz görüşmelerin size mülakat pratiği kazandıracağını da unutmayın.
- Kariyer günlerine katılın. Firmaların yetkilileri ile tanışın. Kartlarını isteyin. En önemlisi iletişiminizi devam ettirin. Bayramlarda mail atın. Doğum gününü öğrendiyseniz arayın. Fırsat bulursanız ziyaretine gidin. Staj talebinde bulunun. Aklınıza bir şey takıldığında sorun. Okulunuz bittiğinde iş ararken bu kişilerin size mutlaka faydası olacaktır.
- İş Dünyasına yakın olun. İş görüşmesine gittiğinizde bilmediğiniz bir dünyanın kapıları aralanıyormuş gibi hissetmek yerine aşina olmak sizi bir adım öne çıkaracaktır. İlgilendiğiniz sektör veya iş ile ilgili dergi, gazete okuyun. Sosyal mecralarda yayınlanan haberleri, blogları takip edin.
- Bir dili akıcı şekilde konuşacak seviyede öğrenin. Dilinizi geliştirmek için öğrenciyken yurt dışı deneyimi edinmek çok daha kolaydır. Avrupa Gönüllü Hizmeti, AB Projeleri, Work and Travel, Dil okulları, Erasmus gibi seçeneklere okul bitmeden göz atmakta fayda var.
- Askerliğinizi ertelemeyin. Kafanızın bir yerinde ne zaman gitsem nasıl yapsam gibi soru işaretleriyle cebelleşmek ve bunu iş görüşmelerinde açıklamaya çalışmak yerine uygun olduğunu düşündüğünüz en erken zamanda yapın gitsin.
- Yüksek Lisans yaparken bilinçli olun. Yüksek lisansı akademik kariyer hedefiniz yoksa iş hayatında 2-3 yıl geçirdikten sonra başlayacağınız şekilde planlayın. Bu şekilde iş dünyasında öğrendiğiniz pratik bilgiye dayalı bakış açısı ile akademik bilgiyi harmanlayıp daha faydalı hale getirebilirsiniz.
- İş görüşmelerinizde ücret ikinci planda olsun. Kariyer hedefinize uygun bir iş bulduysanız ücrete takılmayın. Kendinizi geliştirip deneyim ve bilginiz arttıkça ücret hakkında söz sahibi olacağınız zamanlarda gelecek.
pakizegulecc.wordpress.com